Barrieremetoder

En barriere med lateks, gummi eller silikon hindrer at sædceller kommer i kontakt med eggcellen:

Kondom
Kondom for kvinner
Pessar

Metoder med hormoner

Hormoner påvirker kvinnens kjønnsorganer. Hormonene har tre funksjoner: De hindrer eggløsning, de hindrer sædcellene i å nå frem til livmoren, og slimhinnen i livmoren forbereder seg ikke på graviditet. 

P-pille
P-ring
P-plaster
Hormonspiral
Hormonimplantat
P-sprøyte

Middel som settes inn i livmoren

En lege eller annet helsepersonell setter disse prevensjonsmidlene inn i livmoren til kvinnen:

Hormonspiral
Kobberspiral

Naturlige metoder

Det finnes ulike metoder for å kjenne igjen de fruktbare dagene. De naturlige metodene er dårligere enn andre prevensjon.

  • Temperaturmetoden: Med denne metoden måler du kroppstemperaturen hver morgen før du står opp. Du ser hvordan slimet i skjeden endrer seg. Du skriver ned alt hver dag. Endring i kroppstemperatur og slim i skjeden gjør at du kan lese av hvilke dager du er fruktbar. Til denne metoden trenger du ytterligere informasjon og helt nøyaktige instruksjoner. Spør legen din eller en helsesykepleier om hjelp og råd. Det finnes også syklusberegningsprogrammer og -apper som kan beregne fruktbare dager, men de alene er ikke sikre.
  • Avbrutt samleie (coitus interruptus): Mannen trekker penis ut av skjeden rett før orgasme/sædutløsning. Men allerede før sædutløsning kan det ofte komme litt sædvæske ut av penis. Denne væsken inneholder ofte sædceller. Derfor er ikke denne metoden sikker.
  • Amming:  Det er bare mulig å bruke amming som prevensjon de første seks månedene. Da må du amme seks ganger i løpet av 24 timer. Du må minst amme 80 minutter om dagen. Du kan kun gi babyen morsmelk. Amming fungerer bare som prevensjon så lenge du ikke har begynt å menstruere etter fødselen. Amming er ikke en sikker prevensjonsmetode.
  • Avholdenhet eller ha sex uten vaginalt samleie.

De naturlige metodene må brukes svært nøyaktig. Du kan bli gravid så snart du gjør en liten feil. Dersom du ikke ønsker barn, er det tryggere å bruke en annen metode. Spør en lege eller en helsesykepleier om råd.

Varig prevensjon: sterilisering

En lege gjennomfører en operasjon på mannen eller kvinnen. Hos kvinnen kuttes egglederne, slik at eggcellene ikke lenger kan nå livmoren. Hos mannen kuttes sædlederne, slik at han har utløsning uten sædceller. Han kan ha samleie på vanlig måte, men kan ikke gjøre kvinnen gravid. Hverken kvinnen eller mannen kan nå få barn. Den seksuelle lysten påvirkes ikke.

Sterilisering er en svært sikker og endelig prevensjonsmetode. Derfor må man tenke seg godt om før man tar dette valget. Det kan være et godt alternativ hvis du er helt sikker på at du ikke vil ha (flere) barn.

Felles ansvar

Begge parter har ansvar for prevensjon.

Snakk med partneren din om hvilke prevensjonsmetoder dere skal bruke.

Et par ligger i senga og snakker om prevensjon.

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp