Alle mennesker har sine egne grenser. Grensene dine er en del av personligheten din. Du har rett til at grensene dine blir respektert. Mennesker som overskrider grensene dine, er respektløse og sårer deg som person. Dersom grensene dine ikke blir respektert, har du rett til å gjøre noe med det. Grensene i et parforhold kan være ulike.

Det kan hende partneren din synes noe er akseptabelt som du synes er uakseptabelt. Du vet at partneren din har overtrådt grensene dine når du har det dårlig med det som skjer. Grensene dine overskrides når noen gjør noe mot din vilje. Det er ikke alltid like lett å vite hvor egne eller andres grenser går. Derfor er det viktig å snakke om det. Fortell andre hvor grensene dine går, og pass på at du forstår hvor andres grenser går og at du ikke krenker dem.

Det finnes imidlertid også veldig tydelige grenseoverskridelser. Eksempler på det kan være:

Alt dette er vold og du skal ikke måtte akseptere det. Dersom noen overskrider grensene dine, kan du søke hjelp og gå til politiet eller kontakte en rådgivningstjeneste.

Det er viktig at partnere snakker med hverandre. Det kan gjøre det lettere å respektere andres grenser. Begge må bli enige om hva som er greit og hva som ikke er greit. Ingen skal kunne tvinge den andre til noe ved hjelp av fysisk eller psykisk vold. Begge skal være likestilte partnere for hverandre. En person har ikke lov til å ha makt over en annen. Begge parter må omgås på en oppmerksom og positiv måte.

En kvinne og en mann som begge vil ha sex.

Å si nei

Si nei hvis du føler at grensene dine overskrides.

Noen ganger merker du tydelig at det er noe du ikke liker, men du klarer kanskje ikke helt å forklare hvorfor. Det er greit. Du trenger ikke å begrunne valget ditt. Det at du sier nei, betyr at partneren dinrespektere avgjørelsen din.

Det kan være vanskelig å si nei, spesielt dersom du har sterke følelser for partneren din. Du er kanskje redd for å miste ham/henne. Men det er viktig og riktig at du sier nei. Det viser partneren din tydelig hvor grensene dine går.

Ei jente sier nei til en gutt.

Ikke si ja til partneren din dersom du egentlig ikke vil det. Si et klart og tydelig nei. Se gjerne partneren din inn i øynene. Dersom du klarer det, kan du forklare ham/henne hvorfor det er noe du ikke vil. Gjenta budskapet dersom det er nødvendig. Du trenger ikke å føle deg skyldig. Dersom partneren din ikke klarer å ta et nei for et nei, kan du oppsøke hjelp. Snakk med en person du stoler på, eller kontakt profesjonell hjelp hos en rådgivningstjeneste.

Dersom partneren din tvinger deg til å gjøre ting du ikke vil gjentatte ganger, bør du kanskje spørre deg selv om han/hun er den riktige partneren for deg.

Seksualisert vold

Dersom noen med vold eller trusler om vold får deg til å gjøre noe du ikke vil, kalles det tvang. Tvang er en klar overskridelse av grensene dine.

Seksualisert vold betyr at noen angriper deg med seksualiserte ord eller handlinger for å nedverdige deg. Denne personen krenker grensene dine for å føle at han/hun har mer makt.

Seksualisert vold kan ha mange ulike former. Det kan for eksempel være fornærmende ord, uønsket berøring på intime steder eller påtvungne seksuelle handlinger.

Seksualisert vold er ulovlig på lik linje med annen vold. Det er en straffbar handling som etterforskes av politiet dersom du anmelder den.

Seksualisert vold kan utføres av fast partner, familiemedlemmer, slektninger, bekjente eller fremmede.

Oppsøke hjelp

Du skal ikke føle skyld eller skamme deg dersom du opplever seksualisert vold. Det finnes mange mennesker som opplever dette. Oppsøk hjelp:

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp

Hvordan bruke denne siden?