Hvem kan gifte seg i Norge?

I Norge kan alle mennesker velge fritt om de vil gifte seg, når de vil gifte seg og hvem de vil gifte seg med. Du kan også gifte seg med en person av samme kjønn, og har da de samme rettigheter som en gift mann og kvinne.

Du må være over 18 år for å kunne gifte deg. Når du er over 18 år, kan du gifte deg uten tillatelse fra foreldrene dine.

En mann og en kvinne gifter seg på rådhuset.

Andre betingelser for ekteskap i Norge

To menn gifter seg på rådhuset.

Et ekteskap må inngås ved at begge parter møter for en person med vigselsrett. Dette kan for eksempel være en ordfører, imam, prest eller annen forstander i et registrert trossamfunn.

Dersom personen som vier paret ikke har vigselsrett, vil ikke ekteskapet være gyldig, selv om paret gifter seg i en religiøs seremoni.

skatteetatens sider kan du lese om hvordan du går frem for å inngå ekteskap i Norge.  

Unntak

Det er ikke mulig å gifte seg hvis:

  • du eller partneren din allerede er gift med en annen person. I Norge er det bare lov å være gift med en person om gangen.
  • du eller partneren din tvinges til å inngå ekteskap.
  • du og partneren din er i nær slekt. Det er ikke lov å gifte seg med nære slektninger. For eksempel kan ikke søsken gifte seg med hverandre, og barn og foreldre eller besteforeldre og barnebarn kan heller ikke gifte seg.

Et ekteskap som er inngått i utlandet, og som er gyldig der, er vanligvis også gyldig i Norge. Ekteskapet vil likevel ikke anerkjennes i Norge dersom dette åpenbart strider mot norsk rettsoppfatning, for eksempel dersom en av partene var veldig ung da ekteskapet ble inngått. Dersom en av partene hadde en sterk tilknytning til Norge da ekteskapet ble inngått, vil ekteskapet ikke anerkjennes i Norge dersom en av partene enten var under 18 år, ikke var til stede ved ekteskapsinngåelsen eller var gift fra før.

Ekteskap og familieinnvandring

Dersom du og partneren din inngår ekteskap bare for at du eller partneren din skal få lov til å bli i Norge, vil ekteskapet ikke gi grunnlag for familieinnvandring.

Nye rettigheter og plikter

Ekteskap medfører nye rettigheter og plikter for begge ektefellene. For eksempel:

  • I et ekteskap er begge partene forpliktet til å støtte og forsørge hverandre.
  • Dersom partneren din dør, har du rett til en del av eiendelene eller pengene som han/hun etterlater seg. Dersom partneren din har dødd og du har spørsmål om arv, kan du kontakte din lokale tingrett for å få hjelp.
  • Dersom ektefellen din bor i utlandet, har han/hun rett til å komme til Norge for å bo sammen med deg. Men det er bare mulig dersom du har permanent oppholdstillatelse i Norge, og dersom du har nok penger til å forsørge både deg selv og ektefellen din. Ektefellen får da oppholds- og arbeidstillatelse i Norge.

Legen har ikke lov til å gi personlig informasjon om deg eller helsen din til ektefellen din dersom du ikke vil det.

Kun paret bestemmer

Noen ganger velger andre mennesker hvem du skal gifte deg med. Det er ikke vanlig i Norge, men det er ikke forbudt ved lov dersom begge partene vil gifte seg med hverandre.

Et ekteskap som går mot din eller partnerens vilje, er forbudt i Norge. Det er også forbudt å prøve å tvinge noen til å gifte seg. Det er heller ikke lov å ta med deg eller partneren din til utlandet for å tvinge deg eller ham/henne der. Dersom du tvinges eller har blitt tvunget til å inngå ekteskap, finnes det mange som kan lytte og gi råd og hjelp.

Mennesker som tvinger andre til å gifte seg, blir straffet. Dersom du allerede levde i et slikt ekteskap da du kom til Norge, blir verken du eller partneren din straffet, og ekteskapet er fortsatt gyldig. Men du eller partneren din kan velge å avslutte ekteskapet.

På nettsidene til Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet kan du lese mer om hva du kan gjøre om du blir tvunget til å gifte deg mot din vilje. Her står det også om hva du kan gjøre for å få avsluttet et ekteskap som er inngått mot din vilje. 

Å leve sammen uten å være gift

Et forhold før ekteskapet, eller et kjærlighetsforhold til en annen person enn den du er gift med, er ikke ulovlig i Norge, og man kan ikke straffes for det.

Noen ganger blir ikke en slik atferd akseptert i familien, og mange familiemedlemmer ønsker å straffe disse unge kvinnene eller mennene med vold eller til og med drepe dem. Dersom du tror at du befinner deg i en slik farlig situasjon, må gå direkte til politiet eller ta kontakt med noen som kan hjelpe.

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp

Hvordan bruke denne siden?