Rett til veiledning om familieplanlegging

Hvis du er gravid har du rett til å få informasjon og veiledning om hvilken hjelp og økonomisk støtte du kan få. Snakk med jordmoren på helsestasjonen eller fastlegen din. Du kan også ta kontakt med Amathea, som tilbyr gratis rådgivning til gravide.

Rett til abort

I Norge har alle kvinner rett til selv å bestemme om de vil få utført abort frem 12. svangerskapsuke. Du trenger ikke å oppgi noen grunn for hvorfor du ønsker abort.

Du kan også få utført abort etter 12. svangerskapsuke, men da gjelder egne regler.

Rett til svangerskapsomsorg

En jordmor gjennomfører en ultralydundersøkelse på en gravid kvinne.

I Norge har alle gravide rett til svangerskapsomsorg. Tilbudet er gratis. Under svangerskapet vil du bli fulgt opp av lege eller av jordmor. Du vil få råd og veiledning slik at du og barnet ditt har det best mulig.

Svangerskapsomsorgen inkluderer:

I enkelte kommuner kan du også få hjemmebesøk av jordmor. 

Jobb og svangerskap

Krav til arbeidsmiljø for gravide:

I Norge er arbeidsgiver (f.eks. en bedrift) ansvarlig for at gravide blir beskyttet fra ubehag og skade på jobben, og for å forebygge helseskade for fosteret eller den gravide. Hvis arbeidsgiveren setter deg til å gjøre arbeid som kan være farlig for deg eller fosteret kan du kontakte Arbeidstilsynet

Svangerskaps- og omsorgspermisjon:

Mødre har rett til permisjon fra jobben i inntil tolv uker under svangerskapet. Far eller en annen person som hjelper mor har rett på permisjon i inntil to uker.

Arbeidsnekt etter fødselen:

I Norge får vanligvis ikke mødre lov å jobbe de første seks ukene etter fødselen. Dette gjelder selv om du selv ønsker å jobbe. For å kunne jobbe må du legge frem en legeattest om at det er bedre for deg å være i arbeid.  

Oppsigelsesvern:

Dersom du er gravid, kan ikke arbeidsgiver si deg opp i denne perioden med mindre det skyldes noe som åpenbart ikke har noe med svangerskapet å gjøre (f.eks. tyveri fra arbeidsgiver). Du kan heller ikke sies opp mens du har foreldrepermisjon.

Fri fra jobben når du skal til undersøkelser:

Dersom du er ansatt og er gravid, må arbeidsgiveren din gi deg fri i arbeidstiden til å gå på nødvendige undersøkelser under graviditeten. Arbeidsgiver kan ikke trekke deg i lønn for dette.

Dersom du er midlertidig ansatt, gjelder disse reglene så lenge arbeidskontrakten gjelder.

Foreldrepermisjon

Som foreldre har dere rett til foreldrepermisjon i til sammen tolv måneder. I disse tolv månedene har dere også rett på foreldrepenger hvis dere oppfyller betingelsene for dette. I tillegg har hver av dere rett til permisjon i tolv måneder ekstra for hver fødsel, men da har du ikke rett på lønn eller økonomisk støtte. Denne permisjonen må tas ut rett etter dere har tatt ut de første tolv månedene.

Istedenfor full permisjon er det mulig å ta ut delvis permisjon. Dette må avtales med arbeidsgiver. Hvis du tar ut delvis permisjon har du ikke rett på tolv måneder ekstra permisjon.

Foreldrepenger

Som foreldre kan dere ha rett på foreldrepenger. For å ha rett på foreldrepenger må du ha hatt en viss inntekt i minst 6 av de siste 10 månedene. Foreldrepenger skal erstatte inntekten dere ville hatt hvis dere var i arbeid, inntil et visst beløp.

Dere kan velge om dere vil ta ut 100 prosent eller 80 prosent foreldrepenger. Dersom dere tar ut 100 prosent har dere rett på til sammen 49 uker med foreldrepenger. Hvis dere tar ut 80 prosent har dere rett på 59 uker til sammen.

Foreldrepengene er fordelt slik:

  • Mødrekvoten: 15 uker ved 100 prosent foreldrepenger. 19 uker ved 80 prosent foreldrepenger. Seks av disse ukene skal tas ut rett etter fødsel. I tillegg får mor 3 uker med foreldrepenger før fødsel.
  • Fedrekvoten: 15 uker ved 100 prosent foreldrepenger. 19 uker ved 80 prosent foreldrepenger. Fedrekvoten skal som hovedregel tas ut før fellesperioden er ferdig.
  • Fellesperioden: 16 uker ved 100 prosent foreldrepenger. 18 uker ved 80 prosent foreldrepenger. Når far tar ut foreldrepenger i fellesperioden, må mor være i en form for godkjent aktivitet, f.eks. være i arbeid, ta utdanning eller delta i introduksjonsprogrammet for nyankomne innvandrere. Unntaket er hvis mor er helt avhengig av hjelp til å ta seg av barnet på grunn av sykdom.

Mødre må ta ut foreldrepenger i de siste tre ukene før fødselen. Mødre kan ta ut foreldrepenger i inntil tolv uker før forventet fødsel, men da blir det færre uker av fellesperioden etter fødsel. Hvis du ikke kan jobbe mens du er gravid fordi det kan skade fosteret kan du dessuten ha rett på svangerskapspenger.

Mødre som ikke har hatt inntekt som gir rett til foreldrepenger, kan få en engangsstønad.

Du kan få mer informasjon om økonomisk støtte i forbindelse med fødsel på Nav sine hjemmesider.

Barnetrygd og kontantstøtte

Hvis du har barn under 18 år som bor fast hos deg kan du ha rett på barnetrygd. Barnetrygden skal bidra til å dekke utgiftene for å forsørge barna dine, og regnes ut i fra antall barn du har. For at du skal ha rett til barnetrygd må barnet være bosatt i Norge, og dere må begge ha lovlig opphold i landet. Barnetrygden utbetales frem til og med måneden før barnet fyller 18 år.

Hvis du har barn mellom 1 og 2 år som ikke har full barnehageplass, kan du ha rett på kontantstøtte. Som hovedregel må både du og barnet bo i Norge for at du skal få kontantstøtte. I tillegg må du ha vært medlem av folketrygden i minst 5 år. Hvis barnet bor sammen med begge foreldrene, må også partneren din ha vært medlem av folketrygden i minst 5 år. Du kan ikke få kontantstøtte i mer enn 11 måneder.

Mer informasjon om barnetrygd og kontantstøtte finnes på Nav sine hjemmesider.

Spørsmål om svangerskapet

Dersom du er gravid og trenger hjelp eller rådgivning, kan du kontakte fastlegen eller en rådgivningstjeneste. Amathea tilbyr gratis veiledning og rådgivning til gravide og deres partnere.

I Norge er alt helsepersonell underlagt taushetsplikt, som betyr at ingenting av det du forteller vil deles med noen andre, heller ikke familien eller partneren din.

En lege forsikrer en pasient om at hun ikke kommer til å gi fortrolig informasjon videre.

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp

Hvordan bruke denne siden?