Hvilke rettigheter har du når det gjelder seksualitet?

Seksuelle rettigheter er avledet fra menneskerettighetene. Menneskerettighetene er undertegnet av de fleste land i verden. Det gjelder også Norge.

Retten til seksuell selvbestemmelse

Du har rett til å bestemme over seksualiteten din. Det betyr at du også bestemmer om og hvordan du vil leve ut seksualiteten din.

Alle seksuelle handlinger – uansett alder – skal være frivillige. Det betyr at ingen skal kunne tvinge deg til seksuelle handlinger.

Du har rett til å velge partner selv.

Ingen har rett til å diskriminere eller angripe deg på grunn av seksualiteten din.

Rett til likebehandling

I Norge har alle mennesker rett til å bli behandlet likt. Ingen skal diskrimineres på bakgrunn av kjønn, opprinnelse, religion, syn på verden, alder, helsetilstand (f.eks. hivpositiv, fysisk/psykisk handikappet) eller seksuell orientering.

Retten til å gifte seg eller forbli ugift

Du bestemmer selv om du vil gifte deg, hvem du vil gifte deg med og når du skal gifte deg. Ingen har lov til å tvinge deg til å gifte deg med en bestemt person. Du kan også velge å ikke gifte deg.

Dersom du er gift, men ikke ønsker å være det lenger, kan du skille deg.

Rett til familieplanlegging

Du og partneren din bestemmer sammen hvor mange barn dere vil ha. Ingen kan tvinge deg til å få barn. Snakk med partneren din, så kan dere ta valget sammen.

Retten til å motta informasjon om prevensjon og til å bruke det

Kondom

Du har rett til å motta informasjon om prevensjon. Barn og ungdom mottar informasjon om prevensjonsmidler via seksualitetsopplæringen i skolen, fra skolehelsetjenesten eller på helsestasjon for ungdom. Voksne kan få informasjon av legen. I tillegg tilbyr Sex og samfunn brosjyrer og informasjon på internett.

Du bestemmer selv om du vil bruke prevensjon eller ikke. Det kan være lurt å snakke med partneren, slik at dere kan ta avgjørelsen sammen. 

Rettigheter for jenter og kvinner ved uønsket graviditet

I Norge velger jenter og kvinner selv om de vil avbryte et svangerskap frem til 12. svangerskapsuke. Det er mulig å få utført abort også etter 12. svangerskapsuke, men da gjelder egne regler. 

Du kan også få rådgivning og støtte før og etter en abort.

Det er ikke lov å tvinge jenter og kvinner til å ta abort.

Retten til beskyttelse mot seksualisert vold

Det er du alene som bestemmer over kroppen din og hvilke kroppslige berøringer du vil tillate. Det gjelder også berøring fra partner, annen familie og bekjente. Dersom noen tar på deg mot din vilje eller tvinger deg til seksuelle handlinger, er dette et seksuelt overgrep. Snakk om det med noen du stoler på.

Dersom du ikke vet hvem du skal henvende deg til, er det flere du kan henvende deg til. Det finnes også en veviser på nett for å hjelpe deg som er utsatt for vold. Seksualisert vold kan ramme alle kjønn, også gutter/menn.

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp

Hvordan bruke denne siden?