I Norge har alle kvinner og menn rett til å få informasjon om ulike prevensjonsmidler hos helsesykepleier, jordmor eller lege. Det er også mulig å søke opp informasjon på internett eller kontakte en rådgivningstjeneste.

Det finnes

  1. prevensjonsmidler du kan kjøpe uten resept,
  2. prevensjonsmidler du bare kan få med resept,
  3. prevensjonsmidler du bare får av helsesykepleier, jordmor eller lege.

Prevensjonsmidler uten resept

Det finnes noen få prevensjonsmidler som kan kjøpes uten resept. Det betyr at du ikke trenger å oppsøke lege for å kjøpe disse prevensjonsmidlene.

Disse prevensjonsmidlene kan fås uten resept:

  • kondom: Du kan bestille gratis kondomer på gratiskondomer.no eller hente dem på helsestasjon for ungdom. Kondomer kan også kjøpes på apoteket, i helse- og velværebutikker og matvarebutikker, på bensinstasjoner eller på internett. Pass på at du bestiller/kjøper riktig størrelse. Kontroller også at kondompakken ikke er ødelagt og at kondomet ikke er for gammelt.
  • pessar: Du kan kjøpe pessar på nett og på enkelte apotek. Pessaret som er tilgjengelig i Norge er i en universell størrelse som passer til mange kvinner, men er mindre sikkert enn andre prevensjonsmidler.
  • femidom: Du kan kjøpe femidom på nettet.
Kondom
Pessar
Femidom. Et femidom er et kondom for kvinner.

Prevensjonsmiddel på resept

Det finnes prevensjonsmidler som inneholder hormoner. Du må ha resept fra helsesykepleier, jordmor eller lege for å kjøpe disse, fordi det ikke er alle kvinner som tåler prevensjonsmidler som inneholder hormoner. 

Med resepten kan du hente ut prevensjonsmiddelet på apoteket.

Du trenger resept fra helsesykepleier, jordmor eller lege for disse prevensjonsmidlene:

P-pille
Minipille
P-ring
P-plaster

Prevensjonsmidler gitt/satt inn av helsepersonell

Det finnes prevensjonsmidler som må bli gitt/satt inn av en helsesykepleier, jordmor eller lege. Dette er: 

Hormonspiral
Kobberspiral
P-sprøyte
Hormonimplantat

Pris

  • Hormonelle prevensjonsmidler og kobberspiral er gratis dersom du er mellom 16 or 19 år. Om du er mellom 20 og 22 år må du betale egenandel. Etter du fyller 22 må du betale alt selv.
  • Kondomer kan du få gratis på gratiskondomer.no og på helsestasjon for ungdom. Dersom du kjøper kondom fra andre steder må du betale selv. 

Aldersgrenser

Er du under 16 år bør du ha samtykke fra foreldrene dine for at helsesykepleier, jordmor eller lege vil skrive ut p-piller eller andre prevensjonsmidler. De kan gjøre unntak dersom du ikke kan eller vil snakke med foreldrene dine om prevensjon.

Alle kvinner over 16 år kan få prevensjonsmidler fra helsesykepleier, jordmor eller lege. Foreldrene dine eller partneren din trenger ikke å få vite om det, da helsepersonell har taushetsplikt. De kan bare fortelle andre om behandlingen dersom du tillater det.

Både menn og kvinner har ansvar for prevensjon. Det kan bygge tillit å snakke med partneren. Begge parter har rett til å bestemme at de selv ønsker å bruke prevensjon, men ingen kan tvinge en partner til å bruke prevensjon.

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp

Hvordan bruke denne siden?