I Norge har alle kvinner rett til selv å bestemme om de vil få utført abort frem til 12. svangerskapsuke (10 uker etter befruktning). Du trenger ikke å oppgi noen grunn for hvorfor du ønsker abort.

Hvis du er under 16 år, har foreldre eller verge rett til å si sin mening i de fleste tilfeller. I noen tilfeller kan legen bestemme at foreldre eller verge ikke skal få vite noe, og heller ikke skal få lov til å uttale seg.

Det finnes to abortmetoder, medikamentell og kirurgisk. Hvilken metode du kan velge, avhenger av hvor lenge du har vært gravid.

Du kan fortsatt få barn etter en abort.

Ingen kan tvinge deg til å ta abort dersom du ikke ønsker det. Men ingen kan heller tvinge en kvinne til å gå gjennom et svangerskap hun ikke ønsker.

En kvinne snakker med en rådgiver om å avbryte svangerskapet.

Hvordan kan jeg få utført en abort?

Du kan ta direkte kontakt med sykehuset for å bestille time. I Norge er det fritt sykehusvalg, som vil si at du selv kan velge hvilket sykehus du vil henvende deg til. Det er ikke nødvendig å få henvisning eller å snakke med lege eller annet helsepersonell først. Har du bestemt deg, kreves det ingenting annet enn at du selv ringer sykehuset og bestiller time.

Hvis du ønsker å snakke med fastlegen, helsesykepleier eller andre, kan du få gratis time til dette. De kan hjelpe deg med å få time på sykehuset. Du kan også ta kontakt med Amathea, som er en veiledningstjeneste for gravide. Du bestemmer selv om du vil snakke med noen før du bestiller time.

Når du ringer til sykehuset, spør de deg når du hadde menstruasjon sist. Dette er fordi de skal kunne beregne hvor mange uker du har vært gravid. Du får så en time til første undersøkelse basert på datoen for den første dagen i din siste menstruasjon.

Når kan jeg få utført en selvbestemt abort?

Du må ha tatt en graviditetstest, og denne må være positiv.

  • Tidligst: En abort kan ikke utføres før sjette uke av graviditeten. Dette betyr at dersom du oppdager at du er gravid tidlig i svangerskapet, kan det hende du må vente før du kan ta abort.
  • Senest: Du kan få utført abort frem til 12. svangerskapsuke. Etter 12. svangerskapsuke er det også mulig å få utført abort, men da må du søke om dette. Søknaden må skrives sammen med legen på sykehuset eller fastlegen din. I søknaden må du begrunne hvorfor du ønsker å få utført abort. Søknaden vurderes av en nemnd som består av to leger. Nemnden avgjør om du får innvilget abort eller ikke. Dersom du ikke får innvilget abort i nemnden blir søknaden automatisk behandlet på nytt av noen andre.

De fleste som ønsker abort etter 12. uke og som har en god grunn for det, får innvilget abort også etter 12. uke. Vilkårene blir strengere jo lenger du har vært gravid.

Hvilken svangerskapsuke er jeg i?

Måten å regne ut svangerskapsuker på er ikke helt intuitiv. Noen kan derfor bli overrasket over at de er i en annen svangerskapsuke enn de hadde trodd. Hvis du for eksempel vet at du hadde ubeskyttet samleie for én uke siden, kan du faktisk allerede være i det som kalles tredje svangerskapsuke. Dette er fordi antall svangerskapsuker regnes fra første dag i siste menstruasjon, det vil si forrige gang du hadde menstruasjon. I praksis betyr dette at antall svangerskapsuker regnes fra to uker før du faktisk ble gravid.

Første time på sykehuset

  • Når du har ringt sykehuset og de har fått informasjonen de trenger, settes du opp til en time. På den første timen på sykehuset blir du undersøkt med ultralyd for å se mer nøyaktig hvor mange uker du har vært gravid. Undersøkelsen gjøres med en innvendig ultralyd, ved at en liten avlang stang føres inn i skjeden. Utvendig ultralyd, altså ultralyd utenpå magen, brukes ikke før man er cirka 13 uker på vei.
  • Etter ultralyden foreslår legen hvilken abortmetode som passer best for deg. Du kan komme med ønsker, men det er legen som tar den endelige avgjørelsen ut fra hva som er best medisinsk sett.
  • Abort kan utføres på to forskjellige måter, medikamentell abort og kirurgisk abort.

Hvor mye koster en abort?

I Norge er abort gratis for norske statsborgere og kvinner som har asylsøkerstatus eller lovlig opphold i Norge. Turister og andre utenlandske statsborgere (også EU-borgere) i Norge må betale inngrepet selv. Prisen er forskjellig på ulike sykehus.

Etter aborten

Hvordan man har det psykisk etter en abort er veldig forskjellig:

  • Noen føler ingen tristhet, men tvert imot stor lettelse, og en positiv følelse av at man har funnet en løsning på et problem.
  • Noen kan synes det er tungt og vanskelig. Da kan det være fint å snakke med noen, for eksempel kjæreste, venner eller familie man har et godt forhold til, eller helspersonell. Det finnes også enkelte rådgivningstjenester du kan kontakte.
  • Andre kan føle en blanding av både lettelse og tristhet.

Ingen følelser er feil. Alle mennesker er forskjellige, alle har vært i ulike situasjoner da de ble gravide, og alle har sin grunn for å få utført en abort. Derfor reagerer vi ulikt. 

Ordbok og oversettelser

Trenger du hjelp? Her finner du hjelpetjenester.

Hjelp

Hvordan bruke denne siden?